Rotterdam, de stad van bruggen. We hebben er nogal wat, en stuk voor stuk vertellen ze een verhaal. Ik wil even stil staan bij twee iconen: de Willemsbrug en de Erasmusbrug. De een knalrood, robuust en stoer, de ander wit, slank en elegant. Twee bruggen die letterlijk Zuid met het centrum verbinden, maar ook een prachtige metafoor zijn voor ons dagelijks leven in een diverse stad als Rotterdam.

De Willemsbrug, die het Noordereiland verbindt met Rotterdam Centrum, is de underdog. Hij staat misschien minder vaak op Instagram dan zijn elegante buurman, de Erasmusbrug, maar onderschat hem niet! Wist je dat deze brug al sinds 1981 onderdeel is van onze prachtige skyline? Hij verbindt de stad al langer dan veel Rotterdammers oud zijn. En dan is er de Erasmusbrug, ook wel bekend als de Zwaan. Deze brug lijkt zo uit een moderne ansichtkaart te komen en symboliseert innovatie en vooruitgang.

Maar wat deze bruggen ons écht leren, is dat verbinding meer is dan staal en kabels. Het is het overbruggen van verschillen: verschillen tussen stadsdelen, culturen, en zelfs generaties. In een stad als Rotterdam, waar meer dan 170 nationaliteiten samenleven, moeten wij dagelijks onze eigen bruggen bouwen. Dat kan een simpel gesprek zijn met een buurman die een andere taal spreekt of een gezamenlijke maaltijd in de wijk.

Ook in het christelijk geloof speelt verbinding een grote rol. Galaten 3:28 zegt: “Er is geen verschil tussen Jood en Griek, slaaf en vrije, man en vrouw; u bent allen één in Christus Jezus.” Oftewel: we zijn gemaakt om verschillen te overbruggen en samen te bouwen aan een gemeenschap die draait om naastenliefde, begrip en saamhorigheid.

Dus, of je nu loopt over de Willemsbrug of fietst over de Erasmusbrug, onthoud: elke stap is een symbool van verbinding. Laten we samen bruggen blijven bouwen, in ons hart en in onze stad.

Trouwens… Wat is jouw favoriete brug in Rotterdam?

Deel je ervaring of doe mee met de conversatie.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.